Проекти
 
 
  Само 25% от сградите в район „Оборище" са регистрирани по ЗУЕС
 

03.02.2011 / 17:23 - citybuild.bg

 

 

Това стана ясно по време на представянето на Националната асоциация на домоуправителите (НАДРБ) и на пилотния проект в столичния район.  

 

 

Снимка (citybuild.bg): Георги Славов - юридически консултант на НАДРБ, Пенка Арменкова, кмет на район „Оборище", Мартин Димитров - председател на УС на НАДРБ, Петър Конов - член на УС на НАДРБ  

 

Кметът на района Пенка Арменкова съобщи, че към момента само 25% от сградите в „Оборище" имат избрани управителни органи и са регистрирани по ЗУЕС. В община „Оборище" има 2320 адреса, като 538 са регистрираните етажни собствености. За цялата страна все още няма официална статистика колко са регистрираните етажни собственици, коментираха от асоциацията.

 Според Арменкова, има много проблеми, свързани със Закона за управление на етажната собственост и неговото прилагане. Тя заяви, че районната администрация няма достатъчен административен капацитет. „Освен че нямаме хора, нямаме и сведения за собствеността на тези, коите още не са се регистрирали, както и помещения, където да организираме събранията", каза тя.

 Друг проблем е, че хората не успяват да изпълняват изискванията по закона относно събранията и изготвянето на протокола. Те трудно приемат, че регистрацията е задължителна, а общините трудно могат да налагат санкции на собствениците.

 Кметът на район "Оборище" подчерта още, че има различни ресурси за реновиране на сгради. До момента две сгради в района са реновирани по проекти на МРРБ, а три са одобрени за реновиране тази година. Вариантът фирма да използва фасадата или покрива на сградата за реклама, като поеме ангажимента да реновира зданието, също е един от все по-често използваните начини, каза тя. Според Арменкова съвместният им проект с Националната асоциация на домоуправителите е важен както за хората, така и за тях като община.

 Националната асоциация на домоуправителите в Република България (НАДРБ) е създадена на 19.11.2009 година, но съществената й дейност започва през 2010-а, като през това време са изпълнени 5 проекта (цялостно или частично реновиране на сгради).

 

 

 След месец и половина ще дадем подробна информация за свършеното досега, казаха от асоциацията. Към момента НАДРБ има над 100 члена (домоуправители и собственици на недвижими имоти) от различни общини в цяла София. Членуването засега е безплатно и асоциацията се издържа от средства на учредителите, но в даден момент е възможно да бъде въведен членски внос, казаха от НАДРБ.

 Председателят на УС на НАДРБ Мартин Димитров и членът на УС Петър Конов представиха целите, ползите и основната дейност на асоциацията, като интерес на пресконференцията предизвика основно информацията, че НАДРБ субсидира до 20% от услуги и ремонтни дейности, извършени на етажни собствености, членове на асоциацията.

 „Тя не финансира, а се явява гарант при подбора на оферти за изпълнители на проектите, и, предоставяйки определен обем работа на строително-ремонтните фирми, те предлагат определена отстъпка за извършваната дейност", каза за citybuild.bg юридическият консултант на НАДРБ Георги Славов. „Ние субсидираме с работа, усилия и със създаване на подходящи условия и договаряне на определени дейности, които да бъдат безплатни за нашите членове", добави и Петър Конов. 

 По време на пресконференцията Георги Славов коментира основните запитвания на граждани по проблеми, свързани с етажната собственост. Едните въпроси той определи като по-скоро повърхностни, а другите въпроси идвали от хора, добре запознати със закона, за чийто отговор се изисква известно време за даване на становище и няколко възможности за разрешение на проблема. Някои от въпросите са: как да се декларират приходи от наем на вход, на какъв договор да бъде назначена чистачка в етажна собственост, кои разходи са консумативни и т.н. Основните въпроси обаче са свързани с разходите за общите части, каза за citybuild.bg Георги Славов.

 От асоциацията заявиха още, че подкрепят идеята на депутата Николай Пехливанов за създаване на регистър на професиналните домоуправители - за тях това е гаранция за сигурност. А относно промените в ЗУЕС те заявиха, че промени са необходими, но ще изчакат становището на парламентарната правна комисия.

 

Ема Димитрова


обратно в новини
 
     
 
 

 гр.София, Тел: 02/ 944 13 04  info@nadrb.eu

 
   
 
Copyright © 2009 НАДРБ