Проекти
 
 
  Ние сме гарант при подбора на оферти за реновиране на сгради
 

09.02.2011 / 17:53 - citybuild.bg

 

 

Това казаха членът на УС на Националната асоциация на домоуправителите Петър Конов и юридическият консултант Георги Славов.

 

  

Петър Конов - член на УС на НАДРБ и Георги Славов - юридически консултант на НАДРБ  

 

 

Как бихте обобщили основните запитвания на граждани по проблеми, свързани с етажната собственост към Националната асоциация на домоуправителите (НАДРБ)?

 Г. Славов: Основните въпроси са свързани с разходите за общите части, които са трудно събираеми - как да се потърси отговорност от тези, които не плащат. В ЗУЕС се въвежда възможност за заповедно производство, т.е. с решение на общо събрание да се подаде заявление в съда, да се поиска издаване на заповед за изпълнение и въз основа на нея да се извади изпълнителен лист. Така че, ако даден гражданин дължи хиляда лева за общи разходи, то със съдебните разходи ще плати по-голяма сума. Затова той има интерес да си плати на касиера, а не да плаща впоследствие такси, хонорари и т.н. Съдебните процедури и налагането на глоби от кметовете на общините трябва да дисциплинира хората.

 П. Конов: Налагането на глобите е лесно, но трябва да има ясни процедури как да бъдат събирани... 

 Т.е., въпросът отново опира до необходимите промени в ЗУЕС. Какво Националната асоциация на домоуправителите смята, че е необходимо да се промени в него?

 Г.Савов: Доста неща куцат, но най-големият парадокс е задължението на кметовете да свикват общи събрания за регистрация на етажната собственост. Общината трябва да разлепи съобщения, да свика общо събрание, да избере управителен орган, а не е ясно как се класифицира този избор, на какъв принцип се избира управителен орган, управителят ще иска ли да поеме ли тези задължения... Общината няма никакъв ресурс да осъществи това.

 П. Конов: Идеята на асоциацията е да подпомогне изпълнението на законовите разпоредби, т.е. да бъдат извършени регистрационните режими, тъй като вече всички срокове изтекоха. Виждате, че независимо от добрата активност на район „Оборище", с който започнахме пилотния проект, само 25% от сградите са регистрирани по ЗУЕС. Т.е., има проблеми и ние се явяваме като един от вариантите те да бъдат решени. Първо в помощ на административните органи, второ - в помощ на гражданите.

 По време на пресконференцията за представяне на асоциацията обявихте, че НАДРБ субсидира до 20% от услуги и ремонтни дейности, извършени на етажни собствености, членове на асоциацията. Субсидиране ли е точната дума?

 Г. Славов: Ние всъщност сме гарант при подбора на оферти за изпълнители на проектите, и, предоставяйки определен обем работа на строително-ремонтните фирми, те предлагат определена отстъпка за извършваната дейност.

 П. Конов: Ние не финансираме, а субсидираме с работа, усилия и със създаване на най-добрите условия и договаряне на определени дейности, които да бъдат безплатни за нашите членове". Имаме и идеи занапред да направим конкурс за реновиране на определена сграда и там вече може да има реално финансиране.

 Какво представляват вашите пет проекта, реализирани до момента?

 П. Конов: В две от сградите са извършени по-сериозни ремонти, а в останалите са по-малки. Но като цяло проектите включват ремонт на фасади, ВиК щрангове, ремонт на покрив... Помагаме както за цялостно саниране на сградите, така и за по-малки проблеми, като почистване или асансьорна поддръжка.

 Как се решават тези проблеми в другите страни?

 П. Конов: По-развитите европейски страни имат много по-добра социална политика, законите са им направени добре, а и манталитетът на хората е друг.

 Сградният фонд също вероятно не е в такова състояние...

 П. Конов: Разбира се, хората се грижат за имуществото си. Това е важно да се разбере - в България хората се интересуват едва ли не само до собствената си входна врата. В други страни не е така - определен процент от общите части са собственост на хората и те се грижат за тях. 

 Кога се очаква пълна информация за регистрираните етажни собствености в страната?

 Г. Славов: Засега никой не може да каже кога се очаква тази статистика. Това пак е проблем в ЗУЕС, защото етажните собствености са дезинтересирани да се регистрират. Един от способите, както споменахме, е събирането на глоби, и в момента отговорността пада върху кмета. В този смисъл, как и кога ще стане това във времето, не е ясно.

 П. Конов: Искам отново да обърна внимание на това, че в закона са посочени глоби, но не е ясна процедурата за събирането им. Освен това, нашето мнение е, че трябва да има и стимули за тези, които вече са изпълнили законовите процедури, защото те не са толкова елементарни и леки: свикване на общо събрание, дневен ред, изготвяне на протокол, представяне...

 Във връзка с необходимостта от стимули, трябва ли домоуправителите да са платени? 

 П. Конов: Нашето мнение е, че на един домоуправител трябва да се заплаща, тъй като иначе никой не иска да извършва тази дейност и нещата не вървят. Но това решение се взима от общото събрание.  

 Имате ли намерение за сътрудничество и с други райони в столицата?

 П. Конов: От 2010 година сериозно се запознаваме с проблемите на етажната собственост. Пилотният проект с район „Оборище" ще ни позволи да преценим резултатите, след което смятаме да продължим сътрудничеството и с други общини в столицата, а в даден момент ще се насочим и към цялата страна.

 

 

 

 

 

Интервю на Ема Димитрова


обратно в новини
 
     
 
 

 гр.София, Тел: 02/ 944 13 04  info@nadrb.eu

 
   
 
Copyright © 2009 НАДРБ