Проекти
 
 
  Ще заработи ли изобщо новият закон за етажната собственост?
 

Как работи новият закон за етажната собственост?

Новият закон за етажната собственост е в сила вече осми ден. В случай, че искате да санирате жилището си малко по-евтино, ще се наложи заедно със съседа си да направите сдружение, без значение дали знаете неговото име. Това гласи законът, а от него се вълнуват 80% от българите в днешно време.

Как задругата на кооперацията ще сработи, особено ако живеете в блок, който побира жителите на малко село и как още се опитва да помогне новият закон на съкооператорите коментираха Минчо Христов, независим депутат, участвал в обсъждането на закона, домоуправителят Атанас Атанасов и юристът Атанас Пендаров.

Беше представен и конкретен случай - този на жителите на блок от столичен квартал. Градинката пред блока е превърната в арена на междусъседки кавги, заради един от съседите, който е приел околоблоковото пространство за свое.

Атанас Пендаров смята, че новият закон е доста изчерпателен. Хората ще могат да разрешат своите проблеми едва когато им бъде обособено околоблоковото пространство.

Минчо Христов добави, че земята под блоковете и около блоковете се води общинска. Някои общини към момента даже искат хората да си купуват тази земя и това по никакъв начин не е противозаконно.

Държавата трябва да поеме разходите по санирането на всички блокове, така както това е станало в Германия. Според Христов единственото, което прави новия закон е да подпомогне абдикирането на държавата от хората, прехвърляйки всички проблеми на тях.

Изяснено бе и как става на практика изгонването на "лош съсед", ако всички са съгласни това да се случи. Пендаров поясни, че тази възможност съществува по закон, но на практика подобно нещо едва ли е осъществимо. Необходимо е пълно единодушие. Общото събрание или сдружението взимат това решение; възоснова на него се издава съдебен изпълнителен лист. Следва стандартна процедура по изгонването на въпросния обитател.

www.profit.bg


обратно в новини
 
     
 
 

 гр.София, Тел: 02/ 944 13 04  info@nadrb.eu

 
   
 
Copyright © 2009 НАДРБ